Mijn eerste workshop van het ISTA-festival werd gegeven door Aaron Kleinerman eerst een militair en nu eigenaar van zijn eigen Tantra School. Hij verteld ons over zijn transformatie en de drang die hij voelde naar zijn familie om die man te zijn die alles voor elkaar had in zijn ‘mannenwereld’. Tot hij zich op een dag afvroeg:

‘What would happen if I would stop fucking trying to make everyone happy all the fucking time??’

Aaron Kleinerman

Nu leeft hij zijn liefste leven en wordt ie elke dag verliefd wakker, zoals hij dat beschrijft. Allemaal leuk en aardig maar ik wil ook verliefd wakker worden elke dag ( ook nog eens goed voor de lijn )! Natuurlijk kon hij in deze 60 minuten daar niet een gebruiksaanwijzing voor geven maar nam hij deze tijd om andere aspecten uit te leggen.

Elk orgaan en elk lichaamsdeel heeft zijn eigen center en daarmee dus een eigen intelligentie. Zo kan je blaas aangeven dat je moet plassen, je nek en schouders aangeven dat je stress hebt en mijn huid kan bijvoorbeeld aangeven dat ik teveel weinig slaap heb. Ik heb zelfs een plekje op mijn voorhoofd die rood wordt als ik boos of verdrietig ben. Een emotie kan ook in je keel gaan zitten of in je buik, frustratie kan naar je handen gaan. Zo moeten wij persoonlijk als mens onze eigen lichamen verkennen en daar naar gaan leren te luisteren. Daarbij komt natuurlijk wel kijken dat je ook alles moet toelaten, je mannelijke én vrouwelijke energie beide met open armen verwelkomen en als je huilt ook écht huilen, als je je boos voelt je ook écht boos voelen. Elk center kan zich namelijk uiten maar je moet het wel toelaten want als het geen uitweg vind kan het zich ook niet loskoppelen en blijft het vastzitten.

Zo kan je lichaam ook beter je grenzen aangeven en ze communiceren naar je hoofd. Want ja, hoofd en hart zijn denk ik wel de bekendste organen/lichaamsdelen waarvan we de communicatie vaak in disbalans ervaren (hoe we daarnaar moeten luisteren is weer een volgende stap). Aaron legt een oefening uit waarin je letterlijk dialogen kan voeren met je je organen en lichaamsdelen. ‘Hee faka buik, wat probeer je me te zeggen dan?’ hardop. Dit schetst natuurlijk een heel grappig beeld. Ik moet het nog maar uitproberen want de bedoeling is ook dat je volledig met liefde met jezelf in gesprek gaat.

‘Can you get fucking real with yourself and don’t always jump on the spiritual high horse!?’

Aaron Kleinerman

Wat ik zo tof aan Aaron vind is dat hij niet als veel andere spirituele en tantrische leiders doet alsof hij een chronisch verlicht leven leidt. Nee, we zijn allemaal mensen en soms is alles kut en niet alles kan je wegmediteren. Hij benoemd ook dat hij shit kan hebben met zijn vriendin of gewoon zin heeft om even alles te neuken wat los en vast zit. Zolang je bewust bent dat je lichaam dit aangeeft kan je hiernaar luisteren. Deal met je eigen shit, en blijf je bewust dat we allemaal mensen zijn, klaag niet over anderen, klaag niet tegen anderen want zij hebben ook hun eigen shit.

Een verademing om te horen dat je, ookal ben je op een spiritueel pad richting ‘alles is liefde en ik geef me over’ je nog steeds mens bent.

‘Stop blaming, shaming and criticizing the outside’

Aaron kleinerman

Hier nog een playlist van zijn podcast !